Mercat Municipal de Volpelleres

MERCAT MUNICIPAL DE VOLPELLERES. Sant Cugat del Vallès, Barcelona

Autors Projecte:

SUMO Arquitectes

Fitxa Tècnica:

Concurs: Abril 2016
Client: PROMUSA
Direcció: Volpelleres, Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Superfície: 1300,00 m2

Colaboradors Concurs:

  • Manuel Arguijo (Dissent d’Estructures)
  • AIA Instal.alcions Arquitectòniques (Disseny de les Instal.lacions)
  • Greenstorm SL (Simulació Energètica)

Atmòsfera

El Mercat Municipal de Volpelleres, ha de ser un mercat, i ho ha de semblar, ha de tenir caràcter propi. El conjunt d’habitatges del carrer Benet Cortada, ha de seguir mantenint la seva unitat i caracterització pròpia.

La proposta ATMÒSFERA dona resposta a aquests dos requeriments, proposant una coberta ventilada lleugera -sense sobrecarregar l’estructura existent i sense afegir elements suportants verticals nous- acabada amb zenc negre exteriorment, donant continuitat a la materialitat exterior del conjunt d’edificis, i construida mitjançant la repetició sistemàtica cada 101cms  d’uns elements-biga de fusta microlaminadaque cobreixen tot l’espai, generant entrada de llum zenital -no sol directe- de manera difosa i a una alçada suficient com per a afavorir la sensació d’estar en un mercat amb caràcter propi.

Aquest material, la fusta,  serveix també, per a tractar el perímetre de l’espai a ocupar pel mercat, donant, d’aquesta manera una visió unitaria a l’interior, diferent a l’exterior. En l’accés principal, al carrer Benet Cortada, és on es troben aquests dos mons, interior-exterior, i on la fusta treu el cap, per a caracteritzar al mercat desde el carrer.

En l’interior, es col.locan 22 parades de mercat, diferenciades en 4 grups:
les de l’illa central (10), les de l’accés (3), amb possibilitat d’espai gastronòmic, les parades-tenda (4), a doble alçada, i tancades amb vidre, ideals per a serveis com a vinacoteca, parament per la llar,etc.., i les parades-càmara (5) amb un magatzem/càmara refrigerada propis.

Aquests diferents grups de parades, poden agruparse entre elles -les dos de cantonada, dos intermitges, etc..-, generant un menor número de parades, però més gran i adaptades al paradista final.