Casa Consistorial de Bigues i Riells

NOVA CASA CONSISTORIAL. Bigues i Riells

Autors Projecte:

SUMO Arquitectes + Yolanda Olmo

Fitxa Tècnica:

Concurs: Seleccionats 2ªFase
Proposta gràfica Gener 2014
Client: Ajuntament de Bigues i Riells
Direcció: Bigues i Riells
Superfície: 1350m2+960m2

Colaboradors Concurs:

  • Manuel Arguijo (Dissent d’Estructures)
  • AIA Instal.alcions Arquitectòniques (Disseny de les Instal.lacions)
  • Joel Vives (Control Econòmic)

LA NOVA CASA CONSISTORIAL

La Casa Consistorial o Casa de la Vila de Bigues i Riells respon a la necessitat de re-colocar i ajuntar les diferents àrees de l’ajuntament en un edifici Nou i eficient energèticament i que també aculli a la Policia Local i la Sala de Vetlla del poble. L’edifici completa l’actual Centre Cívic i Cultural del Rieral, lligant i connectant-se a ell a través del vestíbul existent. Proposem un edifici urbà, que creï carrer i poble, que completi l’illa d’equipaments municipals però que alhora potenciï les bondats de trobar-se en un entorn natural, amb la inclusió d’uns espais exteriors de transició entre el lloc de treball i el paisatge del Parc Fluvial de la Riera de Tenes.

RELACIÓ AMB EL POBLE i LA CIUTADANÍA

La Façana principal del conjunt, la del actual Centre Cívic i Cultural, presideix la plaça entre els carrers Anna Mogas i Avda.Prat de la Riba en les diferents i variades celebracions populars. I així seguirà sent. La posició de la nova Casa Consistorial obre noves possibilitats al poble, incloent, tant el pati interior com l’espai verd posterior en els espais de celebració popular, generant un conjunt edificat dual, amb una cara visible i reconeixible desde la carretera principal, l’Avinguda Prat de la Riba, i un altre de posterior, més intima, nova i contemporanea, lligada al creixement del poble cap al nou Parc Fluvial.

CRITERIS D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I SOSTENIBILITAT

L’estratègia fonamental per aconseguir la màxima eficiència energètica es basa en la reducció de la demanda energètica, mitjançant sistemes passius:
La “pell” de l’edifici s’ha dissenyat per aconseguir la màxima protecció de la radiació solar a l’estiu i alhora augmentant els gruixos d’aïllament per aconseguir transmitàncies tèrmiques més baixes que les estrictament normatives (bigues i riells zona D2) . Així la coberta, de gran superfície, es resol com una coberta plana invertida amb acabat de carreus de pedra local per aconseguir una gran inèrcia tèrmica que ajudi a dissipar la radiació solar. (Transmitància tèrmica uc=0,25w/m2k).
Les façanes a patis interiors es resolen amb grans superfícies vidriades (vidre baix emissiu) amb protecció solar, adaptada a cada orientació, formada per un brisolei de xapa metàl·lica perforada i plegada. les façanes a carrer es resolen amb façanes ventilades amb full interior lleuger, fortament aïllat, i revestiment metàl·lic que passant per davant de les façanes les protegeix del sol. (transmitància tèrmica uc=0,29w/m2k) la protecció solar es prolonga davant de la biblioteca existent millorant la protecció solar d’aquesta i afavorint la unitat del conjunt

Il·luminació natural.la disposició de l’edifici nou permet que tots els llocs de treball tinguin bona il·luminació natural. Els llocs de treball oberts es disposen mirant el jardí interior, orientació nord, obtenint una llum neutre i constant.
El pati interior.l’edifici nou es disposa al voltant d’un pati interior enjardinat, els arbres de fulla caduca proporcionen protecció solar a l’estiu i ajuden a refrescar l’ambient.
Aigua de pluja.Es recull a les cobertes noves i s’emmagatzema en un dipòsit soterrat per regar el jardí interior.
Ventilació creuada.La configuració de l’edifici permet la ventilació natural creuada. aquesta ventilació és especialment útil les nits d’estiu, quant aprofitant les temperatures més baixes l’edifici es refreda de forma natural.

La reducció de la demanda energètica resolta amb el propi edifici es complementa amb l’elecció de sistemes d’instal·lacions d’alta eficiència i basats sempre que es pugui en la utilització d’energies renovables.
[de la memòria del concurs]